Tipy a triky


celozitnycelozrnny2Postupem času a denním pečením jsem přišla na různé fígle, jak si pekařský život usnadnit, i když jsou to někdy jen drobnosti. A vlastně stále na nové a nové fígle přicházím a mají pro mě velký význam.

Jak snížit množství kvasnic na polovinu?

Proč je dobré snížit množství kvasnic v receptu? Protože pečivo pak není cítit droždím, nepálí po něm tolik žáha (pokud trpíte pálením žáhy, pak váš problém zcela vyřeší pečivo, kde kvasnice nebudou vůbec, neboť je plně nahradíte kváskem), a samozřejmě tím i ušetříme, byť jde o korunové položky.

Jak na to? Kvasnice nahradíme časem. Z celkového množství kvasnic v receptu použijeme jen polovinu, přidáme trošku mouky, trošku tekutiny (ty pak zase z ingrediencí odečteme) a čtvrt lžičky Sladěnky (příp. medu nebo cukru), tak, aby vznikla hmota o hustotě lívancového těsta. Tento kvásek zakryjeme igelitem a necháme při běžné pokojové teplotě cca 12 hodin pracovat. Nebo použijeme jen čtvrtinu a necháme asi 12 hodin vzejít v lednici. Dál už zpracujeme těsto běžným způsobem.

Jak mít ráno čerstvé teplé pečivo k snídani

Pečete domácí koláče, rohlíky, loupáky nebo jiné kynuté pečivo? Rádi byste si ho dali pěkně čerstvé k snídani, ale nechce se vám kvůli tomu vstávat o dvě hodiny dříve? To taky nemusíte. Pečivo připravte běžným způsobem, jen poslední fázi kynutí, která už probíhá u vytvarovaného pečiva na plechu, zpomalte kynutím v lednici. Večer tedy připravte koláče, rohlíky nebo loupáky, narovnejte je na plech, zakryjte igelitem a vložte do lednice. V lednici kynuté těsto kyne, jen mnohem pomaleji, než při pokojové teplotě. Pozor, pokud máte v lednici příliš chladno, cca 3°C a méně, kynutí se může zcela zastavit. Pečivo z lednice vkládejte přímo do rozehřáté trouby, pokud možno i na rozpálený plech.

Přípravu ranního pečiva můžete ještě dále zrychlit, pokud máte troubu s časově odložitelným startem. V tom případě si naprogramujte troubu tak, aby byla předehřátá, až vstanete, a vy jste jen přesunuli pečivo z lednice do trouby. Než si dáte ranní sprchu, bude snídaně hotová. A ta vůně!

Jak si usnadnit úklid a mytí

Vadí vám věčně pomoučená pracovní plocha, ulepené mycí houbičky od kynutého těsta, zalepené trysky v myčce? Třeba vám pomohou následující fígle.

Nádobí ulepené od těsta neumývejte hned. Počkejte, až těsto uschne, pak ho jednoduše oloupejte. Oloupané sušené chlebové těsto můžete dokonce přidat zase zpátky do dalšího chleba. Pokud těsto nejde oloupat a musí se opravdu umýt, nepoužívejte k tomu teplou vodu, ale jen studenou. Půjde to mnohem snadněji.

Pracovní plochu (vál) můžete dobře očistit tvrdou stěrkou, kterou se dají pěkně seškrábnout zbytky uschlého těsta. Všudypřítomné mouky se můžete zbavit tak, že budete používat nepřilnavý vál a váleček (např. silikonový), který v případě potřeby (stejně jako vaše ruce) můžete lehce potřít olejem. Těsto se pak nebude lepit, přitom nebudete potřebovat žádnou další mouku.

Jak nemít těsto přilepené v ošatce?

Pokud používáte na kynutí chleba ošatku, možná se vám už někdy stalo, že se na ni těsto přilepilo a výsledný bochník už nebyl ten „pravý ořechový“.

Pro vysypávání ošatky se lépe hodí žitná celozrnná jemně mletá mouka, než pšeničná. Úplně nejlepší je ale škrobová moučka. Je potřeba s ní ošatku ne posypat, ale spíše ji do ošatky za pomoci prstů vmasírovat, co nejvíce i na boku, tím bude lépe držet na ploše, která není vodorovná.

Vodorovnou plochu ošatky, tedy dno, je dobré následně ještě posypat něčím hrubším – hrubě mletou celozrnnou žitnou moukou, otrubami, nebo třeba semínky, pokud máte rádi – třeba sezam, lněné semínko, slunečnice. To nám velmi pomůže, aby se nepřichytil vršek chleba. Aby se nepřichytily boky, je dobré posypat (celozrnnou hrubě mletou žitnou moukou) při vkládání vytvarovaného bochníku do ošatky boky bochníku, tam, kde očekáváme, že se po vykynutí budou dotýkat stěn ošatky.

Pokud nemáte rádi příliš pomoučený chleba, je pak dobré ho ještě před pečením, po vyklopení na plech omést (používá se buď speciální košťátko, nebo jednoduše smetáček, který si vyhradíme jen pro tyto účely).

[/protected]

Podělte se s vašimi tipy a přijďte si pro další na Facebook do skupiny Kváskové pečení! https://www.facebook.com/groups/kvaskovepeceni/