Sádlové rohlíky z kvásku i z kvasnic

Čerstvé domácí rohlíky

Čerstvé domácí rohlíky

Kdo by si nedal v neděli ráno k snídani voňavé, křupavé, teplé rohlíky?

250 ml vlažné vody, 400 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, 12 g soli, lžička sladěnky, 1/2 balíčku droždí nebo lžička kvásku, 2 lžíce sádla. Část vody s trochou polohrubé mouky, sladěnkou a droždím rozmíchám na řídký drožďový kvásek, který nechám vzejít. Pak přidám zbytek polohrubé mouky, rozmíchám (v pekárně) a nechám hodinu odpočinout. Po hodině přidám sůl, hladkou mouku, nakonec rozehřáté vychladlé sádlo. Nechám proběhnout hnětení (asi 20 min) a kynutí (asi 1 hod) v pekárně. Poté vyrobím rohlíky, nechám kynout další asi 1/2 hodiny nebo optimálně přes noc v lednici a peču na 250°C asi 17 minut.

Voňavé, křupavé, čerstvé

Voňavé, křupavé, čerstvé

 Při kváskové variantě nedávám droždí, ale rozkvasím cca 1/3 mouky s přiměřeným množstvím vody (optimální je rozkvasit kvásek nadvakrát, nejdřív 1/3 rozkvašované mouky a pak zbytek) a lžičkou kvásku, dál pokračuju obdobně, jen s delším kynutím.

Těsto je poměrně tuhé, pekárna s ním má co dělat, ale o to lépe se pak tvarují rohlíky.

KVÁSKOVOU VARIANTU DOPORUČUJI ZKUŠENĚJŠÍM, KTEŘÍ UŽ PEČOU PĚKNÉ KVÁSKOVÉ CHLEBY

Vyzkoušeli jste to? Podařilo se? Napište svoje zkušenosti do diskuse a pošlete fotku na marta@kvaskovepeceni.cz, ať ji mohu dát na výstavku! :-)

image_print

Komentáře

Přidej svůj názor