Růžičky s karamelovou prdelkou


Karamelová dobrota

Karamelová dobrota

Lehoučké, křehoučké, s prdelkou umazanou od karamelu, který vznikne z máslové náplně – takové jsou kynuté růžičky, které můžete upéct z kvásku, ale i z kvasnic, záleží na vás.

Na těsto budeme potřebovat:

500 g hladké mouky,

200-250 ml vlažného mléka,

4 žloutky,

lžíci Sladěnky,

špetku soli,

½ balíčku droždí nebo lžičku kvásku na rozkvašení.

Na náplň budeme potřebovat:

200 g změklého másla,

200 g moučkového cukru,

trošku rumu.

Varianta z droždí:

Ze surovin vypracujeme pevné těsto, které necháme asi hodinu vykynout. Poté rozválíme placku silnou asi 5 mm, na kterou natřeme náplň (máslo dobře utřené s cukrem), rádýlkem rozdělíme na proužky, ze kterých smotáme růžičky. Postavíme je do vymazané formy a necháme ještě asi ½ hodiny přikryté kynout. Poté upečeme v předehřáté troubě, nejprve zprudka, pak zmírníme.

Růžičky by měly vlivem náplně odspoda pěkně zkaramelizovat.

Varianta z kvásku:

Lžičku kvásku rozkvasíme s 1/3 celkového množství mouky a přiměřeným množstvím mléka, nejlépe nadvakrát. Pak přidáme zbylé 2/3 mouky, zbylé mléko a ostatní suroviny. Ze surovin vypracujeme pevné těsto, které necháme asi dvě hodiny vykynout. Poté rozválíme placku silnou asi 5 mm, na kterou natřeme náplň (máslo dobře utřené s cukrem), rádýlkem rozdělíme na proužky, ze kterých smotáme růžičky. Postavíme je do vymazané formy a necháme ještě asi 2 hodiny přikryté kynout. Poté upečeme v předehřáté troubě, nejprve zprudka, pak zmírníme.

Růžičky by měly vlivem náplně odspoda pěkně zkaramelizovat. Nejlepší jsou ještě teplé!

Uhněteme těsto

Uhněteme těsto

Těsto krájíme rádýlkem

Těsto krájíme rádýlkem

Růžičkám necháme ještě trochu místa k nakynutí

Růžičkám necháme ještě trochu místa k nakynutí

 

Náplň zkaramelizuje a steče na dno růžiček

Náplň zkaramelizuje a steče na dno růžiček

Vyzkoušeli jste to? Podařilo se? Napište svoje zkušenosti do komentáře a pošlete fotku na marta@kvaskovepeceni.cz, ať ji mohu dát na výstavku! :-)