Palačinky z žitného kvásku


Palačinky z žitného kvásku

Palačinky z žitného kvásku

Při zakládání nebo omlazování se potřebujeme zbavit přebytečného kvásku. Nechceme ho přece vyhodit. Jednou z možností jsou vynikající palačinky.

Ovšem není kvásek jako kvásek. Pokud sbíráte do „sběrné nádoby“ odebrané přebytky například podle návodu zde: http://www.kvaskovepeceni.cz/navod-jak-zalozit-svuj-vlastni-kvasek/, může průběžně růst kyselost sbíraného a skladovaného kvásku a je potřeba být opatrný, aby výsledek nebyl nežádoucím způsobem kyselý. To lze zjistit ochutnáním malého množství kvásku a vyřešit případným opatrnějším přidáváním, nebo ochutnáním výsledného těsta či první palačinky a případně ho „naředit“.

Na palačinky potřebujeme:

asi 300 ml přebytečného kvásku
asi 6 vajec
mléko nebo kefír (dělám si doma z tibetské houbičky http://www.kvaskovepeceni.cz/vyuziti-tibetske-kefirove-houbicky-v-kvaskovem-peceni/)
mouku – stačí hladká nebo polohrubá, ale vřele doporučuji část nahradit celozrnnou ječnou (používám probio – BioHarmonie) a část celozrnnou špaldovou (používám jemnou Pernerku), výsledek je vynikající
sůl
případně prášek do pečiva
tuk na smažení – doporučuji přepuštěné máslo (ghee), které si vyrábím v pomalém hrnci

Do mísy dám vejce a kvásek a metličkou je rozšlehám. Přidám špetku soli. Pak postupně zašlehávám mouku, dokud se neutvoří hladké hustší těstíčko. Hustota musí být taková, aby se stále dalo dobře metličkou šlehat, ale zároveň aby se podařilo vytvořit hladkou hmotu bez hrudek. Kdo chce palačinky nadýchanější, může přidat prášek do pečiva. Pokud mám takto hladké husté těstíčko, naředím ho kefírem a/nebo mlékem do takové hustoty, aby se mi dobře lilo na pánev (to si otestuju u první palačinky; ale pozor, těsto se ředí dobře, zahušťuje špatně, takže na začátek radši hustší a ředit ;-)). Těsto nechám odpočinout několik hodin nebo i přes noc v lednici (pokud je však výsledek na hraně kyselosti, tento krok vynechám).

Pak už zbývá jen je usmažit.

Sdílejte zkušenosti, sbírejte rady a inspirujte se na Facebooku ve skupině Kváskové pečení: https://www.facebook.com/groups/kvaskovepeceni/