Návod jak založit svůj vlastní kvásek

Pro založení vlastního kvásku si především kupte žitnou mouku – mně se nejlépe osvědčila značka Bio Harmonie, ale principiálně může být jakákoliv žitná mouka (raději než pšeničná), ještě budete potřebovat vodu (lepší je odstátá nebo převařená), teplé místo (není úplně podmínkou, ale zvyšuje šanci na úspěch) a čas – naplánujte si zakládání kvásku tak, abyste ho mohli každý den přikrmovat, optimálně ráno a večer. Ještě potřebujete čistou sklenici nebo jinou nádobu (stačí zavařovačka) na založení kvásku (budeme jí říkat základní nádoba) a dobrá bude ještě druhá nádoba, do které budeme odebírat kvásek a uchovávat ho v lednici (budeme jí říkat sběrná nádoba).

  1. krok (ráno nebo večer): Do základní nádoby dejte 2 lžíce mouky a tolik vlažné vody, aby vzniklo těstíčko o hustotě asi jako na palačinky. Pořádně zamíchejte, zadělejte třeba potravinovou fólií a gumičkou a nechte na teplém místě. Osvědčil se mi jogurtovač, slyšela jsem o modemu, blízkosti žárovky apod. Samozřejmě, místo nesmí být teplé zas moc :-).
  2. krok (večer nebo ráno): možná už vidíte aktivitu kvásku, měl by dělat malé bublinky, ale pokud ne, neděste se a pokračujte podle plánu. Do těstíčka přidejte 3 lžíce mouky a vlažnou vodu, konzistenci nechte malinko hustší, než při zakládání. Řekněme jako řidší jogurt. Pořádně zamíchejte, zakryjte a zase nechte na teple pracovat.
  3. krok (ráno nebo večer): rodící se kvásek už by měl začít dělat bublinky nebo se alespoň mírně zvedat. Možná má pořádné bubliny a zvedl se o hodně. Každopádně, nyní je třeba zredukovat množství. V základní nádobě nechte jen množství 1-2 lžic kvásku, zbytek odeberte do sběrné nádoby, zakryjte a uložte do lednice. Do základní nádoby přidejte 2 lžíce mouky a vlažnou vodu, zase do konzistence hustoty jogurtu.
  4. krok (večer nebo ráno): Do základní nádoby přidejte 3 lžíce mouky a vlažnou vodu, udržujte stále stejnou konzistenci. Zamíchejte, zakryjte a nechte na teple.

DÁLE OPAKUJTE 3. a 4. KROK TAK DLOUHO, DOKUD NEBUDETE CHTÍT ZAČÍT PÉCT, MINIMÁLNĚ DO 4. DNE OD ZALOŽENÍ KVÁSKU.

Asi 12 hodin před tím, než začnete hníst první těsto, rozkvaste následujícím způsobem:

Vezměte ze základní nádoby 1 lžíci kvásku na rozkvašení, zbytek odeberte do sběrné nádoby. Ke kvásku přidejte množství mouky a vody cca v poměru 1:1, resp. o malinko více vody, než mouky, podle toho, kolik potřebujete do těsta kvásku. Tj. pokud například v receptu máte, že potřebujete 400 g kvásku, přidejte k té původní lžíci necelých 200 g žitné mouky a o něco více než 200 ml vody. Zakryté nechte při běžné pokojové teplotě rozkvasit. Kvásek by měl jít do těsta v době, kdy je přibližně na vrcholu. Před tím, než ho přidáte do těsta, ale nezapomeňte odebrat zpět do základní nádoby 1 lžíci kvásku na příště. Nyní máte 2 možnosti. Chcete-li kvásku pomoci, aby pěkně zesílil, můžete ještě pár dní opakovat krok 3. (ten udělat hned) a 4. a mít kvásek na teplejším místě či při pokojové teplotě. Nebo už můžete přejít na „běžný režim“ a základní nádobu s 1 lžící kvásku, samozřejmě zakrytou, uchovat do dalšího pečení v lednici (dále viz vedení kvásku).

Co s kváskem ve sběrné nádobě? Tento kvásek je do chleba nevhodný. Můžete ho však přidat do lívanců nebo použít na zahuštění polévek a omáček, které mají kyselou chuť, např. kyselo, zelňačka, segedín apod.

Zkusili jste založit svůj vlastní kvásek? Podařilo se? Napište svoje zkušenosti do komentářů! :-)

image_print

Komentáře

Přidej svůj názor