Lievito Madre


Lievito Madre (LM) je pšeničný tuhý kvásek, který se výborně hodí pro použití do sladkých těst. Zde uvádím nejjednodušší postup na jeho založení, pokud se do jeho výroby pustí spíše ti zkušenější, kteří mají k dispozici klasický žitný kvásek.

Nuže: vezměte lžičku kvásku, přimíchejte asi 100 g hladké mouky a dostatek vody k tomu, aby vznikla tuhá kulička. Tu nechte pracovat, než viditelně naroste na objemu. Můžete dát i do lednice. Tím je základ hotov a nyní je dobré ho posílit. Odeberte většinu hmoty a použijte ji spolu s klasickým kváskem třeba do chleba. Zhruba lžíci si ponechte a opět smíchejte s asi 100 g hladké mouky a přiměřeným množstvím vody do tuhé kuličky. Postup opakujte a testujte sílu LM, až bude schopen použití do těsta.