Lehoučký tmavý chleba se semínky

Chleba je zdravý, přitom velice chutný a velmi nadýchaný

Chleba je zdravý, přitom velice chutný a velmi nadýchaný

 Dopřejte si chuťově vynikající chleba, který je i zdravý, navíc má schopnost dlouho vydržet jako čerstvý (jenže ho stejně asi brzy sníte! ;-))!

Večer si připravíme kvásek, záparu a necháme nabobtnat mouku.

Kvásek: 1 lžičku žitného kvásku smícháme se 120 g celozrnné žitné mouky (nejlépe grahamové – Předměřická) a dostatečným množstvím vody – Předměřická saje opravdu hodně! Kvásek necháme rozkvasit do rána.

Zápara: 150 g směsi z různých vloček (žitné, ovesné….), semínek (dýně, sezam, slunečnice, drcené lněné semínko….), případně dalšími dobrůtkami (pohanková lámanka ap….), přidáme asi 8 g soli a zalejeme 200 ml vroucí vody. Přiklopíme pokličkou a necháme stát do rána.

Mouka: 200 g hladké mouky smícháme se 150 ml vody a šoupneme zakryté na noc do lednice (já nechám smíchat v domácí pekárně a do lednice šoupnu celou nádobu ;-))

Ráno pokračujeme v tomto úžasném díle.

K nabobtnané mouce přidáme lžíci melasy (pokud nemáme, můžeme dát Sladěnku, med nebo v nejhorším nic ;-)), vzešlý kvásek, krátce promícháme a necháme půl hodiny odpočinout. Poté přidáme ještě 100 g hladké mouky, 50 g žaludové mouky (pokud nemáme, nahradíme obyčejnou hladkou nebo chlebovou, ale je to škoda, protože dá chlebu krásně hnědou barvu a má i výbornou chuť), 7 g soli, záparu a řádně prohněteme (asi 20 minut v domácí pekárně). Nesmíme to přehnat s moukou, těsto nesmí být tuhé, musí pořád lepit, čím hydratovanější ho dokážeme zpracovat, tím větší nadýchaností se nám chleba odmění.

Vyklopíme na vál, necháme asi 1,5 hod odpočinout a rukama namočenýma ve studené vodě každých 20 minut těsto přeložíme. Nakonec stočíme bochník a dáme kynout do ošatky vysypané navíc semínky. Ideální je opět dlouhé kynutí v lednici, ale pokud nechceme čekat, můžeme samozřejmě nechat vykynout při pokojové teplotě.

Pečeme klasicky, jak jsme ve své troubě zvyklí péct jiné chleby, nejprve na 250°C (já peču dokonce 20 minut) s počátečním zapařením, potom na 210°C peču ještě 40 minut, mám na to speciální program trouby pro pečení chleba.

Necháme vychladnout na mřížce.

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

image_print

Komentáře

Přidej svůj názor