Postup pečení tohoto chleba je velmi jednoduchý a zvládne ho i naprostý začátečník. Pro přípravu není zapotřebí žitný kvásek, ale po zvládnutí tohoto receptu doporučuji kváskový chleba rozhodně vyzkoušet. Chuťově je tento jednoduchý chléb výborný, můžete se těšit na voňavý bochníček, křupavou kůrku a jemnou, nadýchanou střídku.
Pro vytvoření tohoto pekařského díla budete potřebovat:
300 ml vody (nechte ji odstát)
300 g obyčejné hladké mouky
150 g žitné chlebové mouky (v nouzi můžete nahradit také pšeničnou hladkou)
12 g soli
5 g kmínu
1 lžíci octa
2 lžíce oleje
18 g čerstvého nebo 5 g sušeného droždí
Všechny suroviny by měly mít před použitím pokojovou teplotu.
Dále budete potřebovat přiměřeně velkou nádobu na pečení. Ta moje je oválná a velikostí je asi tak na pečení kuřete. Nádoba by měla být s víkem a vhodná pro použití v troubě, tedy z varného skla, litinová, kameninová apod.
Pro hnětení těsta jsem využila domácí pekárnu, můžete samozřejmě použít kuchyňský robot, elektrický šlehač s hnětacími metlami nebo prostě lidský pohon – mísu a vařečku.
V prvním kroku smísíme prosátou hladkou mouku s vodou. V domácí pekárně dáváme dolů tekutiny a až na to mouku. Nechte krátce promísit, jen než se suroviny spojí v hladkou řídkou kašičku. Poté přikryjte igelitem a nechte asi hodinu odpočinout.
Mezitím si připravte drožďový kvásek. Do hrnečku dejte lžíci vlažné vody, lžičku hladké mouky a rozdrobte nebo nasypte droždí. Pak nechte hrneček stát na ne moc chladném místě.
Po hodině na nás čeká krásně hladká kašička, a my do ní přidáme sůl, kmín, ocet, olej, prosijeme žitnou mouku a nakonec přilijeme kvásek. Hnětením vypracujeme pěkné těsto, které by nemělo být tuhé (různé mouky sají různě vodu, proto se od reptu případně odchýlíme), v pekárně nechávám hníst asi 20 minut, v robotu o něco kratší dobu.
Dále je potřeba nechat těsto vykynout. Můžete ho s klidem nechat kynout přímo v nádobě, ve které jste ho hnětli a pak ho za pomoci stěrky přesunout rovnou do nádoby na pečení, nebo se můžete pokusit vytvarovat bochníček a ten nechat kynout v misce nebo na vále. Při pokojové teplotě bude těsto kynout asi jeden a půl až dvě hodiny. Mělo by zvětšit svůj objem minimálně o třetinu.
Asi tak po hodině se zálibně podívejte, jak pěkně těsto roste, a zapněte troubu na 250°C, dovnitř dejte nádobu na pečení a vedle ní položte její víko. Po dosažení cílové teploty nechte nahřívat ještě alespoň 15 minut. Nádobu není třeba nijak vymazávat ani vysypávat, pokud bude nahřátá, nemusíte se bát, chleba se nepřilepí.
Teď přijde adrenalinová část pečení: Horkou nádobu vyndejte z trouby, přesuňte do ní těsto, přiklopte víkem a vložte na rošt do spodní části trouby. Pokud jste se nespálili, můžete si oddechnout.
Chleba nechte péct při teplotě 250°C a zakrytý 15 minut. Pak víko opatrně sundejte, teplotu snižte na 220°C a dopékejte, dokud nebude mít tu správnou barvu. Dopékání potrvá asi 25 minut, čas záleží na vaší troubě, každá peče trochu jinak.
Jakmile je kůrka krásně hnědá, proveďte slavnostní vytažení nádoby z trouby. Chleba z nádoby opatrně vyklopte nebo vyjměte, poklepem odspodu zkontrolujte propečení (dutý zvuk) a důležité je, abyste ho nechali vychladnout na mřížce. Pokud chcete změkčit kůrku, můžete chleba nyní opatrně pokropit rozprašovačem nebo potřít vlažnou vodou za pomoci mašlovačky. Vůně chleba se ponese po celém bytě, chuťové pohárky neunesou pohled na ten krásný bochník a budou křičet: „Zakroj do něj už konečně!!“, ale vy vytrváte a neukrojíte, dokud nebude vlažný, abyste si nepokazili tu nádhernou měkoučkou střídku.
Chleba uchovávejte běžným způsobem, nejlépe zabalený v utěrce.
Vyzkoušeli jste to? Podařilo se? Nedaří se? Napište svoje zkušenosti a sdílejte fotku na Facebooku ve skupině Kváskové pečení!!! https://www.facebook.com/groups/kvaskovepeceni/