Jak skladovat chleba

celozitnycelozrnny2Pokud chceme, aby chleba vydržel dlouho vláčný,

je dobré na to myslet už při jeho výrobě. Vláčnosti pomůžeme přidáním nastrouhané brambory (vařené či syrové) nebo lžíce psyllia nabobtnané ve vodě, taktéž záparou např. z pohanky.

Upečený chleba musíme v první řadě nechat zcela vychladnout na mřížce.  Dále doporučuju chleba skladovat zabalený do utěrky, řeznou plochou postavený na podložku a v uzavřeném prostoru (např. chlebník, skleněná nebo keramická nádoba, skříňka apod.). Takto vysychá přirozeně a vydrží dlouho čerstvý.

Někteří skladují chleba v plátěném pytlíku, jiní v mikrotenovém sáčku (ten má mnoho odpůrců, ale vzhledem k tomu, že kváskový chleba nemá sklony k plesnivění, nebála bych se toho zas až tak moc).

Kváskový chleba můžeme samozřejmě i zmrazit, já mrazím krajíce zbylého chleba, když upeču čerstvý, a použiji je, když chleba dojde a já ještě nemám upečený čerstvý, nebo do houskových knedlíků.

image_print

Komentáře

Přidej svůj názor