Jak skladovat chleba

celozitnycelozrnny2Pokud chceme, aby chleba vydržel dlouho vláčný,

je dobré na to myslet už při jeho výrobě. Vláčnosti pomůžeme přidáním nastrouhané brambory (vařené či syrové) nebo lžíce psyllia nabobtnané ve vodě, taktéž záparou např. z pohanky, dalším tipem je jako tekutinu použít podmáslí či kefír.

Upečený chleba musíme v první řadě nechat zcela vychladnout na mřížce.  Dále doporučuju chleba skladovat zabalený do utěrky, řeznou plochou postavený na podložku a v uzavřeném prostoru (např. chlebník, skleněná nebo keramická nádoba, skříňka apod.). Takto vysychá přirozeně a vydrží dlouho čerstvý.

Někteří skladují chleba v plátěném či voskovaném pytlíku, jiní v mikrotenovém sáčku (ten má mnoho odpůrců, ale vzhledem k tomu, že kváskový chleba nemá sklony k plesnivění, nebála bych se toho zas až tak moc).

Kváskový chleba můžeme samozřejmě i zmrazit, já mrazím krajíce zbylého chleba, když upeču čerstvý, a použiji je, když chleba dojde a já ještě nemám upečený čerstvý, nebo mrazím kostičky vhodné do houskových knedlíků a na krutonky.

Tvrdý chleba se dá použít i zpět do těsta: nakrájet na malé kousky a nechat přes noc rozmočit s trochou žitné mouky.

Rady a tipy sdílíme ve skupině Kváskové pečení na Facebooku: https://www.facebook.com/groups/kvaskovepeceni/

image_print

Komentáře

Přidej svůj názor