Jak si upravit recept z kvasnic na kvásek

Koláčky z kvásku

Kváskové koláčky plněné makem a tvarohem

Pokud pečete chleba z kvásku, můžete zkusit nahradit kvasnice kváskem i v jiných

receptech, samozřejmě i sladkých.

Bohužel, stejně jako u chleba, pečení z kvásku i u ostatního pečiva chce více zkušeností. Ale s chutí do toho, půl je hotovo! :-)

Můžete zkusit třeba svoje oblíbené loupáky v kváskové verzi

Můžete zkusit třeba svoje oblíbené loupáky v kváskové verzi

Je přitom potřeba dodržovat následující pravidla:

 1/3 z celkového množství mouky z receptu rozkvaste při běžné pokojové teplotě s přiměřeným množstvím tekutiny z receptua se lžičkou kvásku (může být žitný). Optimální je rozkvasit to nadvakrát, nejdříve tu lžičku rozkvasit s 1/10 mouky z receptu a příslušným množstvím tekutiny a poté zbytek do 1/3 mouky z receptu a zase tolik tekutiny, aby byl kvásek tak akorát hustý. Pozor, pokud použijete pšeničnou mouku, je potřeba kvásek hlídat, na vrcholu je jen krátkou dobu a v této době by se měl použít! Pečivo z pšeničného kvásku je citlivější na vychytání vrcholné formy, než u kvásku žitného.

  •  Přidejte zbytek surovin (nezapomeňte odečíst mouku a tekutinu, kterou jste rozkvašovali) a zpracujte těsto. Pokud se jedná o sladkýrecept, dejte 1,5-2 násobné množství cukru, než kolik je v receptu .Kvásek totiž cukr „žere“ ;-)))) a pečivo se zdá méně sladké. Doporučuji také přidat Sladěnku, zlepšuje kynutí.
  • Těsto nechte kynout delší dobu, než by kynulo těsto s kvasnicemi. Objem by mělo zvětšit asi tak, jak jste zvyklí u kvasnic. Doporučuji v půběhu kynutí párkrát těsto přeložit, jako na chleba. Pak zpracujte požadované tvary a opět nechte kynout delší dobu, než by kynulo těsto s kvasnicemi, opět se řiďte zvětšením objemu.

Podařilo se? Podělte se o svůj oblíbený recept, pošlete fotku na marta@kvaskovepeceni.cz a já ji zveřejním na výstavce! :-)

image_print

Komentáře

Přidej svůj názor