Cibulový chleba tety Marti

cibuláčCo takhle zkusit chleba, který se dá jíst jen tak samotný, chleba s chutí cibulky, voňavý a měkký? Na co nejmenším množství sádla osmažím dozlatova nadrobno nakrájenou cibulku a nechám zcela vychladnout. Nebo cibulku vůbec nesmažím a přidávám ji do těsta syrovou, nakrájenou nadrobno.

Namočím si 2 lžíce lněných semínek a 2 lžíce sezamových semínek. Zvlášť do sklenice namočím 1 lžíci psyllia v asi 2 dl
vody. Vše nechám odstát.
V domácí pekárně si smíchám 75 ml podmáslí, 75 ml sladké smetany, 300 g hladké mouky, 2 lžíce sušené syrovátky,
lžičku Sladěnky, 300 g žitného kvásku. Nemíchám moc dlouho, jen než se suroviny spojí. Pokud je čas ;-) nechám stát asi
hodinku. Pak přidám 13 g soli, okapaná semínka a psyllium, ze kterého jsem slila vodu. Nechám proběhnout program hnětení v pekárně.
Poté vyklopím na pomoučený vál, přiklopím obrácenou mísou a nechám chvilku odpočinout.

Pak překládám, když je čas, s pauzami cca 20-40 minut. Celkem takto těsto odpočívá asi 1,5 hodiny. Těsto nechám spíše více hydratované, malinko lepivé, proto nepřidávám žádnou dodatečnou mouku, pracuju naolejovanýma nebo namočenýma rukama. Stočím bochník do ošatky a nechám v igelitu vykynout, nejlépe v lednici přes noc.
Po důkladném předehřátí trouby vyklopím na horký plech a peču v zapařené troubě (po chvíli vyvětrám a odstraním plech s vodou), ve spodní části, mám na to jakýsi program „chleba“, peču 10 min na 250 a asi 25 min na 220. Zpravidla se mi nejvíce zvedne až asi 15 minut od začátku pečení, to je pro mě to nejlepší kino („hele, máma zas čumí do trouby“ ;-))…..).POZOR! Každá trouba peče úplně jinak, časy a teploty musíte zkoušet, řídit se barvou kůrky a poklepem (musí „zvonit“).
Samozřejmě dělám nespočet variací, mouka může být chlebová, celozrnná, špaldová různě nakombinovaná, když není podmáslí, musí stačit voda ;-), místo semínek může být třeba kmín nebo semínka jiná či vůbec nic atd. Místo cibule nic nebo třeba česnek. Jde to i bez syrovátky a psyllia, ale doporučuju je přidat, pro větší nadýchanost a vláčnost. Chleba s psylliem je skvělý, když potřebujete, aby dlouho vydržel, týden dokáže předstírat, že je čerstvý! Pro babičku, co sní jen
dva krajíčky denně, pro studenta, co mu pečete do zásoby na kolej, s sebou na prodloužený víkend a tak ;-).
Dobrou chuť!

Vaše zkušenosti uvítáme na Facebooku ve skupině Kváskové pečení: https://www.facebook.com/groups/kvaskovepeceni/

image_print

Komentáře

Přidej svůj názor