Kváskové i kvasnicové sádlové loupáky


Domácímu loupáku se ten kupovaný nevyrovná

Domácímu loupáku se ten kupovaný nevyrovná

Dozlatova upečené, posypané mákem, voňavé, na jazyku se doslova rozplývají… Co? No přece loupáky! Pokud si na ně netroufáte z kvásku, mám výborný recept i z kvasnic!

Loupáky dozlatova upečené

Loupáky dozlatova upečené

Co budete potřebovat?

200-220 ml mléka, 1 vejce, 3 lžíce rozpuštěného sádla, asi 600 g hladké mouky, 120 g cukru (pro kváskovou variantu 1,5 až 2 násobek), lžička sladěnky, pro kvasnicovou variantu 1/2 balíčku droždí (pro kváskovou lžička kvásku), vanilka, citr. kůra, špetka soli. Ideální příprava je v domácí pekárně.

 Kvasnicové:droždí necháme vzejít s troškou mléka, mouky a Sladěnkou. Přidáme postupně ostatní suroviny, až vznikne nelepivé těsto. Důkladně prohněteme a necháme kynout asi tak hodinku. Pak těsto přeložíme,

Pro změnu třeba kulaté makovky

Pro změnu třeba kulaté makovky

necháme chvilku odpočinout a rozdělíme na kousky, já dělám obvykle 100 g, ale váha je samozřejmě libovolná. Uděláme malé bochníčky, které zas necháme malou chvilku odpočinout. Z nich pak rozválíme loupáky, které necháme na plechu kynout asi tak půl hodinky nebo v lednici přes noc. Potřeme vajíčkem, posypeme mákem a pečeme pěkně dohněda. Já peču na 220°C, ale je potřeba vyzkoušet,  trouby jsou individuální ;-).

Děti uvítají, když jim je naplníte Nutelou

Děti uvítají, když jim je naplníte Nutelou

Kváskové:

lžičku kvásku (může být žitný) rozkvasíme s mlékem a cca 200 g mouky (můžeme trochu nakombinovat hladkou s celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou, většinou kvásku více chutná), ideální je rozkvasit nadvakrát. Pěkně aktivní kvásek pak smícháme se zbytkem surovin, pořádně prohněteme a necháme kynout dle potřeby, cca 2 hodiny. Pak těsto přeložíme, necháme chvilku odpočinout a rozdělíme na kousky, já dělám obvykle 100 g, ale váha je samozřejmě libovolná. Uděláme malé bochníčky, které zas necháme malou chvilku odpočinout. Z nich pak rozválíme loupáky, které necháme na plechu kynout, bude to trvat delší dobu než u kvasnic, nebo v lednici přes noc. Potřeme vajíčkem, posypeme mákem a pečeme pěkně dohněda. Já peču na 220°C, ale je potřeba vyzkoušet,  trouby jsou individuální ;-).

Kváskovou variantu tradičně doporučuji zkoušet těm, co již umí péct z kvásku chleba.

Vyzkoušeli jste to? Podařilo se? Napište svoje zkušenosti do diskuse a pošlete fotku na marta@kvaskovepeceni.cz, ať ji mohu dát na výstavku! :-)